Motivul pentru care să NU bei cafea după ce mănânci. Îți afectează sănătatea. Când să o consumi

DE Florentina Enache | Actualizat: 04.11.2024 - 09:51
Motivul pentru care să NU bei cafea după ce mănânci. Îți afectează sănătatea. Când să o consumi - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Motivul pentru care să NU bei cafea după ce mănânci. Îți afectează sănătatea. Când să o consumi - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Motivul pentru care să NU bei cafea după ce mănânci. Îți afectează sănătatea. Când să o consumi?

SHARE

Prepararea unei cești de cafea la prima oră a dimineții după trezire face parte din rutina obișnuită a multor oameni.

Unii, însă, continuă acest obicei și în alte momente ale zilei și beau cafea și după prânz.

Deși la început ar putea părea un obicei inofensiv, în realitate experții în nutriție, precum nutriționistul Sandra Moñino, avertizează împotriva acestei practici, care poate fi dăunătoare organismului.

Citește și: De ce să adaugi unt în cafea. Secretul din spatele celei mai neobișnuite combinații matinale

Acest lucru este din cauza faptului că, deși cofeina servește la stimularea producției de acid gastric în stomac, care descompune alimentele mai eficient pentru a facilita digestia, cafeaua și ceaiul inhibă absorbția fierului.

Consumându-le după mese, organismul este privat de fier, dar și de mulți alți nutrienți care nu sunt absorbiți din cauza consumului de cafea.

Citește și: Cafeaua care te ajută să ai energie și să slăbești rapid. Ai nevoie doar de trei ingrediente

Motivul pentru aceasta este conținutul său de tanin, care blochează sau interferează cu absorbția de către organism a anumitor nutrienți. Același lucru este valabil și pentru produsele lactate, deoarece calciul afectează, de asemenea, absorbția fierului, făcând-o mai dificilă.

În general, este indicat să se limiteze aportul de alimente care conțin micronutrienți și să se repartizeze pe parcursul mai multor mese, și să nu se consume împreună cu alimente care au efectul opus.

Astfel, dacă urmează să fie consumate alimente bogate în fier, este de preferat să se evite consumul unei cești de cafea imediat după.

Citește și: De ce e periculos să bei cafea înainte de a merge la cumpărături? Psihologii au dat verdictul

Cafeaua ar trebui băută la două ore după o masă. 

Cofeina din cafea și alte băuturi reduce absorbția fierului cu 39% dacă este băută după un hamburger, în timp ce ceaiul a redus absorbția fierului cu 64%, conform studiilor.

Alte cercetări au confirmat că, cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai puternice, cu atât impactul asupra absorbției fierului este mai mare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te