Șase beneficii pentru sănătate ale cafelei. Poate reduce riscul de diabet

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.04.2021 - 19:26
Șase beneficii pentru sănătate ale cafelei / Joya

Cu toţii suntem iubitori de cafea. Ne plac mirosul, gustul şi ritualul de a ne începe ziua cu o cană fierbinte sau un pahar de cafea cu gheaţă. Sau chiar şi dacă aţi renunţat la cofeină în urmă cu câţiva ani, poate sunteţi curioşi despre avantajele şi dezavantajele cafelei.

SHARE

Vestea bună pentru pasionaţii de cafea este că băutura iubită oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele, împreună cu câteva probleme potenţiale de care trebuie să fiţi conştient, arată news.ro.

Citește și: Majorare: medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare pacient vaccinat anti-COVID

Cafeaua susţine fericirea
Un studiu din câţiva ani în urmă a confirmat ceea ce mulţi dintre noi credem intuitiv: cafeaua este un suc al fericirii. Cercetătorii au descoperit că consumul de cafea este legat de emoţii pozitive, inclusiv plăcere, bunătate, afecţiune, satisfacţie, prietenie, calm şi da, fericire. Descoperirile au menţionat, de asemenea, că nu au fost legate emoţii negative de consumul de cafea.

Un alt studiu efectuat la Harvard pe peste 50.000 de femei a constatat că riscul de depresie a scăzut odată cu creşterea consumului de cafea cu cofeină.

Citește și: 83.790 de persoane au fost imunizate împotriva COVID în ultimele 24 de ore

 
Cafeaua conţine antioxidanţi
Boabele de cafea sunt de fapt seminţele din interiorul unui mic fruct roşu sau galben strălucitor. Atât seminţele, cât şi fructele sunt bogate în antioxidanţi. De fapt, un studiu a constatat că cafeaua este cel mai mare factor care contribuie la aportul total de antioxidanţi.

Acest lucru se întâmplă probabil deoarece 65% dintre adulţi spun că beau cafea, în timp ce doar unul din zece mănâncă cel puţin cinci porţii zilnice recomandate de fructe şi legume. Cu alte cuvinte, cafeaua devine în mod implicit principala sursă de antioxidanţi.

Cu toate acestea, antioxidanţii din cafea au fost legaţi de protecţia sănătăţii. S-a demonstrat că acidul clorogenic, un polifenol abundent în cafea, reduce inflamaţia şi poate juca un rol cheie în protecţia împotriva bolilor cronice, inclusiv a obezităţii.

Şi în cazul în care vă întrebaţi despre fructele de cafea, acesta poate fi transformat în compost sau uscat şi preparat ca ceai. De asemenea, este utilizat în produse precum băuturile energizante, deoarece fructul conţine şi cofeină.

Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2
O meta-analiză din 2018 a 30 de studii publicate anterior a concluzionat că consumul de cafea este invers asociat cu riscul de diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că şansa de a dezvolta boala a scăzut cu 6% pentru fiecare creştere pe zi a consumului de cafea. Oamenii de ştiinţă spun că motivele posibile ale legăturii includ efectele antioxidante şi antiinflamatorii ale cafelei, capacitatea de a stimula arderea caloriilor şi impactul asupra conţinutului şi diversităţii microbilor intestinali care protejează sănătatea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te