Consumul unei băuturi cu eritritol - un îndulcitor artificial utilizat pentru a adăuga volum steviei și fructelor de călugăr și pentru a îndulci produsele keto cu conținut scăzut de carbohidrați - a dublat riscul formării cheagurilor de sânge la 10 persoane sănătoase, conform unui nou studiu pilot.
Citește și: Cât de nesănătoasă este mâncarea vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați
Înlocuitor al zahărului considerat „sănătos” în România duce la boli de inimă și apariția cheagurilo
Cheagurile se pot rupe din vasele de sânge și pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral. Cercetările anterioare au asociat eritritolul cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord și deces, scrie CNN.
Citește și: Atenție unde te scalzi – Vara, „sezonul” meningitelor virale
iată cum este prezentat același produs în România:
Eritritol, nu este altceva decât un îndulcitor foarte sănătos, cu multe beneficii asupra sanatatii. După cum se dovedește, este la fel de dulce ca zahărul, iar indicele său glicemic este zero. Nu îngrașă si nu crește nivelul de glucoză. Are acest îndulcitor într-adevăr un efect benefic asupra organismului? Detalii AICI
Revenind la studiul prezentat de CNN, se atrage atenția că "Aceasta este prima comparație directă față în față a efectelor ingerării de glucoză versus ingerarea de eritritol asupra mai multor măsuri diferite ale funcției plachetare", a spus Hazen. "Glucoza nu are impact asupra coagulării, dar eritritolul are."
Deși mic, studiul a fost "foarte intrigant și interesant", a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.
Ca răspuns la studiu, Calorie Control Council, o asociație industrială, a declarat pentru CNN că 30 de ani de știință au arătat că eritritolul este o "alegere sigură și eficientă dovedită" pentru reducerea zahărului și a caloriilor.
"Consumatorii ar trebui să interpreteze rezultatele acestui pilot cu extremă prudență. Numărul limitat de participanți, un total de 10, au primit o cantitate excesivă de eritritol, aproape de patru ori mai mare decât cantitatea maximă aprobată în orice băutură din Statele Unite", a declarat președintele consiliului, Carla Saunders, într-un e-mail.
Cu toate acestea, cantitatea de eritritol utilizată în fiecare băutură din studiu - 30 de grame - a fost echivalentă cu cea inclusă în sucurile, înghețatele sau brioșele tipice fără zahăr, din care oamenii mănâncă adesea mai mult de una, a spus Hazen.
O serie de studii arată rezultate similare
Noul studiu, publicat joi în revista Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, a cerut unui număr de 20 de participanți să nu consume nimic peste noapte pentru a se pregăti pentru o prelevare de sânge matinală. Înainte, li s-a administrat o băutură cu 30 de grame de eritritol sau 30 de grame de zahăr. După 30 de minute, li s-a recoltat din nou sânge.
Nivelurile de eritritol din sânge au crescut de o mie de ori după singura băutură consumată u această substanță, în timp ce glicemia a crescut într-o mică măsură după băutura care conținea glucoză.