Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă? Care sunt diferențele dintre cel alb și cel roșu?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.11.2024 - 09:40
Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă
Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă

Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă? Mai puțin cunoscută de generațiile mai tinere de români, această licoare avea o reputație deosebită cândva, fiind alegerea ideală pentru cei ce nu erau amatori de băuturi prea tari, atât vara, cât și iarna.

SHARE

Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă? Probabil că unii români de la o anumită vârstă în sus își mai amintesc - cu nostalgie pentru propria lor tinerețe - de zilele și nopțile de pe Litoral când petreceau alături de prieteni la un pahar e putea fi de Campari, Cinzano sau Martini. La o adică, mergea și vermutul românesc, dar musai îndoit cu apă, pentru ca durerea de cap de a doua zi să nu fie prea teribilă.

Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă? Care sunt diferențele dintre cel alb și cel roșu?

Deși este considerată mai degrabă o băutură pentru femei, vermutul și-a găsit numeroși fani și printre bărbați. mai ales printre cei sătui de bere și neiubitori de licori prea tari.

Vermutul este o băutură alcoolică mai puțin cunoscută de publicul larg, dar care a câștigat respectul tuturor pasionaților de licori fine cu gusturi complexe, precum și al iubitorilor de cocktailuri. Specialiștii îl consideră ca o punte între sete și foame, pentru că este o băutură aperitiv excelentă. 

Este vorba, de fapt, de un vin fortificat aromatizat cu diverse elemente vegetale (rădăcini, scoarță, flori, semințe, ierburi, mirodenii).

Citește și: De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi? Care sunt acestea și ce e substanța toxică din ele

În mod tradițional, se produc două tipuri: sec (alb) și dulce (roșu). Cel sec este specific Franței și este celebru pentru că este ingredient pentru Martini. Gustul său este floral și delicat. Cel dulce este specific Italiei și are gust de ierburi și condimente. 

Denumirea provine de la cuvântul german „Wermuth”, care înseamnă „pelin”, primul care a folosit cuvântul vermut ca denumire comercială fiind  Antonio Benedetto Carpano, din Torino, Italia, în 1876, conform agriculturaromaneasca.ro.

El s-a inspirat din rețeta germanilor pentru vinul pelin, pelinul fiind principala plantă folosită la prepararea acestui produs. 

Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Totuși, originea băuturii se pare că este mult mai veche, grecii antici fiind cei care au inventat-o. Prima referință vine de la Hipocrate (sec V î.Hr.), cel mai vestit medic al Greciei Antice și considerat „părintele medicinei”.

El macera în vin diverse condimente și plante pentru a păstra și chiar spori efectul terapeutic al acestora. De-a lungul timpului, noi ingrediente au fost macerate în vin, printre care migdale, scorțișoară și miere.

Farmaciștii au dezvoltat rețete complexe, destinate vindecării diferitelor afecțiuni. De asemenea, călugării, medicii și alchimiștii au păstrat arta macerării plantelor în vin timp de secole, de-a lungul întregii perioade medievale.

Cum se prepară vermutul?

Vermutul se poate obține din vin alb sau roșu, la care  se adaugă alcool etilic rectificat, sirop de de zahăr, macerat de plante și uneori acid citric.

Elementele care intră în compoziția vermutului sunt: vin vechi alb sau roșu, corpolent, (elementul de bază pentru vermut), alcool, zahăr, extract de plante, caramel, acid citric.

Citește și: Ce este țuica de electrozi pe care o bea Celentano din serialul „Las Fierbinți”? Cum se prepară?

Vermutul trebuie să aibă a final o tărie de 15-17°, 140-150 g zahăr la L și 3-4 g aciditate (exprimată în acid sulfuric). Greutatea în prepararea vermutului constă în alcătuirea rețetei de macerat și metoda de extracție a maceratului. Se folosesc tulpini, frunze, flori, fructe și rădăcini.

Există trei sortimente de vermut, de la cel mai sec la cel mai dulce: extra sec, bianco/alb, rosso/roșu. 

Vermutul roșu este servit fie că aperitiv, răcit și nediluat cu alte băuturi sau că ingredient în cocktailuri de tip Manhattan sau Negroni.

Vermutul alb este de obicei sec și se poate bea că aperitiv simplu, dar mult mai mult se folosește în cocktailuri de tip Martini, alături de gin sau votcă. 

Citește și: La ce temperatură trebuie băut vinul? Care e diferența esențială dintre vinul roșu și cel alb

În funcție de sortiment, diferă și concentrația de alcool și zahăr a băuturii. Astfel, vermutul rosso are o concentrație de alcool de 16-77% vol și un conținut de zahăr de 16-18%.

Vermutul bianco are o concentrație alcoolică de 17% vol și un conținut de zahăr de 16-18%., iar vermutul extra sec are alcool în concentrație de 18-19% și un conținut în zahăr nu mai mare de 3,5%.

Ce este vermutul și cum poate fi preparat în casă - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Rețetă vermut:

Pentru un vermut de calitate trebuie să se respecte următoarele etape: dizolvarea zahărului în vin, adăugarea alcoolului și a maceratului, omogenizarea lichidului, filtrarea, învechirea.

Se introduc 8 L vin într-un vas cu capacitate mai mare de 10 L, cât este calculată rețeta, în scopul de a se putea face mai bine omogenizarea. Dacă e o putină sau damigeană se agită vasul sau dacă e butoiaș se rostogolește de câteva ori.

După introducerea vinului se adaugă cantitatea calculată de 1,6 kg zahăr în două-trei porții, și după fiecare porție de zahăr se amestecă lichidul pentru dizolvare.

După ce tot zahărul a fost introdus în vas se adaugă și acidul citric (14-18 g pentru 10 litri vermut) și se continuă agitarea încă două ore.

Se adaugă în continuare 0,800 litri alcool de 90° și 200 ml macerat de 45° și se continuă agitarea aproximativ 30 minute. La vermutul roșu se mai adaugă 3-10 cm³ caramel.

Este recomandabil ca după 45-60 zile de păstrare, vermutul să fie transferat în butoiașe parafinate sau în damigene de sticlă, pentru a nu se pierde aroma prin doage și a se oxida.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te