Cum afli daca țuica este contrafăcută, înainte s-o cumperi? „Prietena” multor români, mai ales în zilele reci de iarnă a fost prima oară atestată documentar în Bistrița, în anul 1386. Țuica se face doar din prune, din celelalte fructe obținându-se rachiuri, dacă au tăria unei țuici. Dar cum ne dăm seama că dăm banii pe o țuică adevărată și nu pe una măsluită?
Cum afli daca țuica este contrafăcută, înainte s-o cumperi? Trucurile care te ajută s-o testezi
Populara țuică este o băutură alcoolică ce poate fi considerată tradițională la noi în țară și care se obține prin fermentarea și distilarea prunelor.
Ea trebuie să aibă o conentrație alcoolică de cel puțin 24 de grade, fără a depăși 40 de grade, dincolo de care ajungem la pălincă.
Prin procesul de învechire, țuica dobândește proprietăți mai bune, iar alcoolii volatili se evaporă.
Citește și: Trucul prin care prepari în casă cea mai bună afinată. Ai nevoie doar de două ingrediente
Trebuie precizat că țuica este cu atât mai toxică cu cât are concentrația de alcool mai scăzută, pentru că, în general, este făcută la foc slab, temperatura de fierbere este mai mică şi nu ajunge să volatilizeze alcoolii superiori, conform temananc.ro.
Dar cum ne dăm seama că țuica pe care o cumpărăm de la magazin sau din piețe nu e contrafăcută, „îmbunătățită” cu diverse adaosuri care nu au de-a face cu calitatea unei țuici de prună adevărată?
Cel mai bine este să dumirim asupra acestui aspect înainte de a cheltui banii pe un produs neconform cu ce speram.
Țuica adevărată se recunoaște cu ajutorul câtorva trucuri simple - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Pentru a verifica dacă țuica de prune este de calitate și nu conține zahăr adăugat, se pot folosi câteva metode tradiționale și observații simple.
Proba de claritate: Țuica autentică ar trebui să fie limpede și transparentă. Dacă are o nuanță tulbure sau sedimente, este posibil să nu fie de calitate bună sau să nu fie fermentată corect.
Citește și: Vom putea produce mai multă țuică „în casă”. Ce cantitate de spirtoase vom putea scoate din alambic
Proba perlatului (”ochiuri” sau ”mărgele”): Agită ușor sticla de țuică și observă dacă apar mici bule (mărgele) care se formează și se ridică la suprafață. Țuica de bună calitate, făcută doar din prune, ar trebui să formeze bule care persistă câteva secunde.
Dacă se formează multe bule mari și dispar rapid, este posibil ca țuica să aibă zahăr adăugat sau să nu fie de puritate optimă, potrivit pandurul.ro.
Aceste teste sunt binevenite înainte de cumpărara unei țuici gata îmbuteliate, dintr-un magazin. Dar, adesea, cumpărăm și de a diverși producători, din piețe ori chiar de la marginea drumului.
În acest caz, ar trebui să și degustăm produsul, iar unele trucuri ne sunt de ajutor pentru a ne da seama dacă e cazul să dăm banii pe țuica respectivă sau nu.
Testul mirosului: Țuica pură de prune ar trebui să aibă un miros puternic de prune fermentate, dar fără urme de dulceață artificială. Dacă mirosul este prea dulceag, există șanse să conțină zahăr adăugat.
Gustul: Țuica autentică va avea un gust robust și sec, fără dulceață evidentă. Țuica ce conține zahăr adăugat va avea un gust mai dulce și mai puțin aspru. Așadar, un gust dulce poate indica adaos de zahăr.
Iar dacă a apucat să cumpărăm, dar vrem să știm, măcar în al 12-lea ceas, ce vom bea, atunci mai avem la îndemână așa-numita probă de flacără.
Este o metodă tradițională prin care iei o lingură de țuică și o aprinzi. Dacă arde cu o flacără albastră, înseamnă că are o concentrație alcoolică bună și nu este diluată.
Țuica de calitate inferioară sau cea cu zahăr ars adăugat poate produce o flacără de altă culoare sau poate să nu ardă bine.
Citește și: „Bătălia palincii”: faimoasa băutură este românească sau ungurească? De ce au dreptate ambele părți?
Sigur că, pentru o certitudine absolută, mai ales dacă ai cumpărat o cantitate mare de țuică pentru un anumit eveniment, poți trimite o mostră la un laborator specializat în testarea băuturilor alcoolice. Analiza chimică va putea detecta eventualele adaosuri de zahăr și alte impurități.
În general, o țuică autentică are un gust aspru și aroma specifică a prunelor fermentate, iar simplitatea acestor teste tradiționale te poate ajuta să te asiguri de calitatea acesteia.