Whiskyul din porumb se poate face și acasă, folosind doar 5 ingrediente: apă, porumb, malț de orz, drojdie uscată și zahăr.
Deși ingredientele folosite sunt uzuale, aveți nevoie de un alambic, de o oală mare și de mai multe recipiente pentru stocare. Distilarea bourbonului datează din secolul al XVIII-lea.
Cum poți face whisky de porumb acasă?
Așezați o oală mare, de cel puțin 30 de litri, pe aragaz. Turnați 19 litri de apă și puneți capacul pe oală. Dați focul la maxim și încălziți apa până când ajunge la 70 grade Celsius.
Citește și: La ce temperatură trebuie băută țuica și pălinca? Cum le consumi corect ca să nu te îmbeți?
Puneți în apă 3,85 kg de porumb zdrobit și amestecați 10 minute, apoi din 5 în 5 minute, până apa ajunge la temperatura de 37 grade Celsius.
Amestecul se va îngroșa de la amidonul din porumb și va rezulta un fel de „mămăligă”.
Se adaugă apoi 0,7 kg de malț din orz zdrobit și se amestecă 1-2 minute.
Citește și: Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Răspuns incredibil
Lăsați amestecul să se odihnească timp de 90 de minute. Cerealele vor transforma amidonul în zahăr.
Puneți 14 g de drojdie uscată într-un pahar cu apă caldă (43 grade Celsius) și adăugați și o linguriță de zahăr. Amestecați până acestea se dizolvă.
Acum, trebuie să strecurați lichidul de piureul de porumb.
Citește și: Consumul de alcool dăunează căsniciei. Cum poți să ajungi la divorț de la câteva beri în plus?
Lichidul care vă rămâne după ce strecurați solidele se numește must.
Procesul de aerare
Începe procesul de aerare. Pregătiți două găleți sterilizate. Turnați mustul într-o găleată. Continuați să turnați mustul dintr-o găleată în alta, astfel încât să vedeți bule și spumă la suprafața lichidului.
Puneți amestecul de drojdie în must. Lichidul rezultat trebuie turnat într-un recipient pentru a fermenta, între o săptămână și trei săptămâni.
Odată ce procesul de fermentare se oprește și lichidul nu mai bolborosește, folosiți un sifon pentru a-l introduce într-un alambic, astfel încât sedimentele și solidele să rămână pe fundul recipientului de fermentare.
Citește și: „Pasiunile” unor români celebri: Eminescu lega cafelele, Slavici spărgea geamurile vecinilor
Procesul de distilare
Pregătiți alambicul în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Porniți aparatul și încălziți încet lichidul la foc mediu spre mediu-mare, timp de 30 până la 60 de minute, astfel încât să ajungă la fierbere.
Odată ce lichidul atinge între 50 și 60 grade Celsius, porniți condensatorul. Ar trebui să începeți să vedeți lichidul care se scurge din tubul condensatorului.
Whiskyul de porumb se distilează, dar lichidul timpuriu care a fermentat nu este potabil. Îndepărtați primii 60 ml de lichid care ies din tubul condensatorului.
Stocarea whiskyului rezultat
Începeți să puneți whiskeyul în recipiente mai mici, de 500 ml.
Citește și: Ce fructe să mănâci înainte să bei alcool? Îți taie mahmureala, te urci mai repede la volan
Continuați să verificați temperatura. Ar trebui să fie între 80 și 85 grade Celsius.
Când temperatura ajunge la 96 grade Celsius, opriți-vă din colectarea whiskyului.
Cum să servești whiskyul făcut în casă?
Dacă doriți să începeți să vă beți whiskyul imediat, diluați-l mai întâi pentru a-l face mai ușor de băut.
Începeți cu o cantitate mică, astfel încât să găsiți proporția care vă place.
De exemplu, amestecați 240 ml de whisky cu 60 ml de apă.
Dacă vă doriți un whisky cu un gust mai moale, luați în considerare învechirea whiskyului de porumb timp de câteva luni înainte de a-l savura.