Simptomele mahmurelii durează de obicei 24-72 de ore și te pot face să te simți nefericit. Deși cel mai bine este să eviți mahmureala se pot ameliora prin hidratare și odihnă..
Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să treceți rapid peste simptomele mahmurelii.
Cum poți scăpa rapid de mahmureală? 11 sfaturi pentru a trece rapid de mahmureală
Citește și: Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Răspuns incredibil
Hidratează: bea multă apă pentru a te hidrata. Deoarece moleculele de alcool au o afinitate pentru moleculele de apă, cu cât consumi mai mult alcool, cu atât mai multă apă este aspirată din organism, provocând deshidratare . Alimentele cu conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele proaspete, pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea echilibrului fluidelor din organism.
Apa de cocos: este excelentă pentru recuperarea electroliților. Apa de cocos este cel mai bun ”pariu” pentru că are aceeași cantitate de electroliți ca o sticlă de băutură sportivă preferată, fără aditivii artificiali.
Ceai de ghimbir și miere: ghimbirul este un remediu binecunoscut împotriva greței. Așa că, dacă te simți mahmur, bea nişte bere cu ghimbir sau ceai. Poți adăuga suc de lămâie și miere pentru un gust mai bun. Mierea are un beneficiu suplimentar deoarece conține fructoză, care ajută la metabolizarea alcoolului și previne durerile de cap .
Banane: Alcoolul determină creșterea producției de urină, ceea ce poate epuiza rezervele de potasiu ale corpului. Bananele sunt bogate în potasiu, așa una sau două banane pot ajuta la atenuarea simptomelor mahmurelii. De asemeena, ajută la creștere glicemiei ale cărei valori scad din cauza consumului de alcool
Carbohidrați: atunci când se recuperează din mahmureală, nu toată lumea are chef să mănânce, dar poate ajuta la menținerea nivelului de energie. Începi încet, cu alimentele ușor de digerat, cum ar fi pâinea prăjită, orezul sau terciul. Aceste alimente bogate în carbohidrați pot dilua efectele alcoolului în corpul tău.
Proteine: alimentele bogate în proteine, bogate în aminoacizi pot ajuta la calmarea amețelii și a stomacului deranjat . Ouăle sunt o sursă fantastică de nutrienți și sunt bogate în cisteină, un aminoacid care ajută la descompunerea toxinelor din organism. De asemenea, sunt bogate în vitamina B, care ajută la atenuarea simptomelor mahmurelii.
Supa: Supa este considerată pe scară largă ca un remediu excelent pentru mahmureala. Conținutul ridicat de apă ajută la rehidratare, iar conținutul de proteine și sodiu poate ajuta la combaterea simptomelor mahmurelii.
Ceai verde : Ceaiul verde conține antioxidanți care ajută la recuperarea și repararea ficatului . Poate ajuta organismul să se recupereze de durerile de cap și greața .
Cafeaua: Cofeina poate strânge vasele de sânge și poate ajuta la durerea de cap, precum și la energie. Cu toate acestea, deoarece cafeaua este și un diuretic, este important să creșteți aportul de apă împreună cu ea.
Calmante : medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul, pot să nu vindece mahmureala, dar vor ajuta la multe dintre simptome,, inclusiv dureri de cap, oboseală și durere.
Somnul : consumul excesiv de alcool poate reduce calitatea și durata somnului ce pot contribui la iritabilitate și slăbiciune a doua zi. A dormi mult după o noapte de băut intens poate ajuta la recuperare.
Citește și: Ce fructe să mănâci înainte să bei alcool? Îți taie mahmureala, te urci mai repede la volan
Ce să eviți când vine vorba de mahmureală?
Unii oameni sugerează că dacă bei mai mult alcool acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor mahmurelii. Cu toate acestea, se adaugă doar la problema de a avea prea mult alcool în organism.
Studiile au sugerat că băuturile de culoare mai închisă poate provoca mahmureală mai severă. Prin urmare, evitarea whisky-ului, vinului roșu și tequila poate ajuta la reducerea riscului de apariție a simptomelor de mahmureală.
Ce cauzează mahmureala?
Alcool-dehidrogenaza din ficat transformă alcoolul în acetaldehidă. Acetaldehida este descompusă în continuare de glutation și acetaldehida dehidrogenază. Când consumați cantități mari de alcool, ficatul nu poate ține pasul.
Ca urmare, acetaldehida toxică se acumulează în sânge, în timp ce ficatul încearcă să producă mai mult glutation. Nivelurile de acetaldehidă care sunt crescute în timp pot provoca stres oxidativ , leziuni hepatice și cancer .
Genetica poate afecta cât de rapid și eficient poți metaboliza alcoolul, ceea ce poate cauza probleme celor care metabolizează alcoolul mai lent.
Când ar trebui să vă faceți griji pentru o mahmureală?
Citește și: Ai băut o bere și vrei să conduci? Un polițist a testat ce alcoolemie afișează etilotestul
Simptomele mahmurelii încep de obicei a doua zi și includ:
- Durere de cap
- Ameţeală
- Greaţă
- Slăbiciune
- Sensibilitate sau iritație la lumină și sunet
- Bătăi rapide ale inimii
- Depresie
- Anxietate
Simptomele severe de mahmureală pot fi un semn de intoxicație cu alcool. Simptomele îngrijorătoare includ:
- Respirație lentă sau neregulată (mai puțin de 8 respirații pe minut)
- Temperatura scăzută a corpului
- Piele palidă sau cu nuanțe de albastru
- Vărsături continue
- Confuzie
- Crize sau convulsii
- Inconştienţă
Intoxicația cu alcool este o urgență medicală și trebuie tratată imediat, scrie medicinet.com.