Cum pui șorici de porc la murat? Cât timp poate fi păstrat în frigider? Secretul saramurii

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.11.2024 - 17:05
Cum pui șorici de porc la murat - Foto: Facebook/Mango Music Romania - cu rol ilustrativ
Cum pui șorici de porc la murat - Foto: Facebook/Mango Music Romania - cu rol ilustrativ
Cum pui șorici de porc la murat
Cum pui șorici de porc la murat

Cum pui șorici de porc la murat? Cât timp poate fi păstrat în frigider? Chiar dacă Ignatul e încă departe , iar Postul Crăciunului a început deja, probabil că mulți români ar dori să fie siguri, încă de pe-acum, că vor putea mânca o adevărată delicatesă când va fi timpul.

SHARE

Cum pui șorici de porc la murat? Cât timp poate fi păstrat în frigider? Dacă, de regulă, obișnuim să consumăm șoriciul proaspăt, inclusiv imediat după sacrificarea porcului, niciodată nu strică să ne facem și rezerve, pe care le putem mânca atunci când vom dori.

Cum pui șorici de porc la murat? Cât timp poate fi păstrat în frigider? Secretul saramurii

Ignatul e încă departe iar până la Crăciun ne aflăm în al doilea cel mai important post al anului  Dar gurmanzii, pofticioșii, cei care nu se pot abține de la mâncarea „de dulce” au trei variante.

Ori își folosesc voința  - și credința, firește - pentru a posti conform rânduielilor bisericești ori se mai „scapă” în vreo zi, gustând câte o bunătate ce le lasă gura apă sau o pot prepara, preventiv, încă de-acum, pentru a o savura de Crăciun.

Deși mulți români obișnuiesc să consume șoriciul proaspăt, mai puțini știu că el poate fi pus la murat, ceea ce îi permite să poată fi mâncat multă vreme din momentul preparării.

Citește și: Rețetă de sezon. Cum faci ardei iuți murați? Ce beneficii pentru sănătate au delicioasele legume?

Și dacă aveți prin casă șorici ori îl cumpărați chiar astăzi de la piață ori din supermarket, vă spunem cum poate fi pus șoriciul la murat, urmând pașii recomandați de site-ul pofta-buna.com.

Ingrediente

  • Șorici
  • Câțiva căței de usturoi,
  • Boabe de piper,
  • Frunze de dafin,
  • Sare,
  • Apă rece.

Pentru murat, șoriciul se leagă în rulouri pentru a putea fi tăiat mai ușor atunci când îl vom mânca - Foto: pofta-buna.com

Mod de preparare:

1. Curăță foarte bine bucățile de șorici de grăsime și rulează fiecare bucată cât mai strâns, legând-o cu ață alimentară. Această formă de „melc” va ușura tăierea sa ulterioară.

2. Așază rulourile de șorici într-un borcan de sticlă, cu cele mai mari bucăți la fund și cele mai mici deasupra.

3. Taie cățeii de usturoi felii și așază-i peste rulourile de șorici. Adaugă frunzele de dafin și câteva boabe de piper. 

4. În borcan, peste rulourile de șorici, pune bețișoare, șipculițe sau un grătar, astfel încât tot conținutul borcanului să fie ulterior acoperit de saramură.

5. Într-o cratiță, dizolvă o lingură și jumătate de sare grunjoasă (de murături) într-un litru de apă rece pentru a obține saramura. Amestecă bine până la dizolvarea completă a sării.

5. Toarnă saramura peste șorici în borcan, pune capacul și bagă-l la frigider. Ideal este să lași șoriciul în saramură cel puțin șapte zile.

Citește și: Cum afli daca țuica este contrafăcută, înainte s-o cumperi? Trucurile care te ajută s-o testezi

ATENȚIE! După două zile schimbă saramura, cu alta pe care o vei prepara la fel ca pe prima. Ea mai trebuie schimbată încă cel puțin o dată. Important este ca saramura să fie limpede, fără urme de sânge.

Dacă toți pașii au fost făcuți corect, atunci vă veți bucura, după o săptămâna, de această delicatesă.

De reținut! Șoriciul în saramură poate fi păstrat la frigider pentru maximum 2 luni!

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te