Ceapa este folosită în foarte multe preparate din bucătăria românească, de la pârjoale și sarmale la ciorbe și salate. Cu toate acestea, dacă nu depozitați ceapa în condiții optime, aceasta se poate strica rapid.
Cum trebuie depozitată ceapa pentru a fi proaspătă luni întregi? Nu trebuie pusă lângă cartofi
Ceapa poate rezista și o jumătate de an, dacă este depozitată corect.
Citește și: Ai cumpărat banane de la supermarket? Trucurile prin care le poți mânca și după 7 zile
În primul rând, nu depozitați ceapa în frigider. Mediul rece și umed nu este bun pentru această legumă, deoarece amidonul din ceapă se va transforma în zahăr, lucru care o înmoaie.
Ceapa albă sau roșie se păstrează cel mai bine într-un loc întunecat, răcoros, uscat și bine ventilat. Cămara sau un dulap din bucătărie ar putea părea locurile perfecte pentru acest lucru, dar trebuie să țineți cont de faptul că acestea nu trebuie să fie în apropierea cuptorului.
Citește și: Ce truc trebuie să folosești pentru ca aparatul de reciclat să nu respingă sticlele? Metodă sigură
Aceste zone fluctuează în temperatură ori de câte ori folosiți cuptorul, ceea ce poate crea, de asemenea, un mediu cald și umed pentru ceapă, rezultând aceeași problemă ca și în cazul frigiderului.
Pe lângă faptul că trebuie să găsiți o zonă răcoroasă și uscată, ceapa trebuie ținută departe de lumina directă a soarelui. Cei care stau la casă și au un garaj sau un beci pot opta pentru a depozita ceapa în aceste locuri.
Dacă luați ceapă de la supermarket într-o pungă de plastic, legumele trebuie scoase din ambalaj, înainte de a fi depozitate. Dacă este păstrată în plastic, ceapa se va deteriora mai repede.
Citește și: Ce să pui în vază ca să reziste florile mai mult? Costă câțiva lei și ai tot ce-ți trebuie în casă
Pungile de plastic permit ca umezeala să rămână captivă în pungă, ceea ce înseamnă că este mai probabil să se dezvolte mucegai. În schimb, ar trebui să păstrați ceapa și usturoiul într-un coș sau într-o pungă de hârtie prin care aerul poate circula. Dacă sunt depozitate în acest mod, ceapa și usturoiul pot rezista până la trei, chiar șase luni.
De ce să nu ții ceapa lângă cartofi?
Din motive de lipsă de spațiu, mulți oameni ar fi tentați să depoziteze ceapa lângă cartofi, deoarece ambele legume au nevoie de medii întunecate și uscate pentru a fi păstrate în condiții optime.
Cel mai bine este să păstram ceapa și cartofii separat, ceapa fiind un producător de etilenă.
Citește și: Cum poți răci berea rapid? Trucul pentru a ajunge la temperatura ideală în doar câteva minute
Etilena este un hormon natural din fructe și legume, sub formă de gaz. Etilena degradează celulele și face ca fructele și legumele să se coacă mai repede, devenind moi și dulci.
Gazul de etilenă duce la încolțirea cartofilor.
Citește și: Ce aliment pui în mașina de spălat în loc de balsam, pentru haine impecabil de negre? Costă 5 lei
Cartofii pot absorbi, de asemenea, mirosurile de la alimentele din jurul lor, inclusiv de la ceapă. De aceea, cel mai bine este să le depozitați separat.