Este sigur să folosești folie de aluminiu la gătit? Experții au dat verdictul asupra riscurilor

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.11.2024 - 19:28
Este sigur să folosești folie de aluminiu la gătit? Experții au dat verdictul asupra riscurilor - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Este sigur să folosești folie de aluminiu la gătit? Experții au dat verdictul asupra riscurilor - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Este sau nu sigur să folosești folie de aluminiu la gătit? Experții au dat verdictul asupra riscurilor.

SHARE

Foarte mulți români folosesc folie de aluminiu la gătit, pentru diferite preparate la cuptor, însă mulți se întreabă ce riscuri prezintă utilizarea acesteia la temperaturi înalte.

„Folia de aluminiu este, în general, sigură pentru gătit la temperaturile obișnuite ale cuptorului”, a declarat Darin Detwiler, un specialist în siguranță alimentară din SUA și profesor la Universitatea Northeastern, conform HuffPost.

Este sau nu sigur să folosești folie de aluminiu la gătit? Experții au dat verdictul asupra riscurilor

Acestea fiind spuse, la fel ca în cazul multor aspecte ale nutriției, trebuie luate în considerare unele nuanțe.

De exemplu, cercetările arată că gătitul alimentelor acide sau sărate la temperaturi ridicate ar putea duce la o scurgere mai mare de aluminiu în alimentele pe care le gătiți.

Citește și: Ingredientul din bucătărie numit și „aurul verde” care generează colagen și scade colesterolul

„Temperaturile ridicate, în special în cazul alimentelor acide, cum ar fi roșiile, citricele sau oțetul, pot face ca aluminiul să se infiltreze în alimente”, a declarat Detwiler.

„Deși acest lucru se întâmplă de obicei în cantități mici, aportul excesiv de aluminiu în timp a fost legat de potențiale probleme de sănătate, inclusiv boli neurodegenerative.”

Care este cea mai înaltă temperatură la care folia de aluminiu poate fi folosită în timpul gătitului?

U.S. Food and Drug Administration notează că folia de aluminiu poate fi utilizată în siguranță la temperaturi de până la 200 de grade Celsius.

Citește și: Această supă o ajută pe Pamela Anderson să-și mențină greutatea. Conține un ingredient din bucătărie

Jessica Gavin, un om de știință certificat în domeniul alimentar și culinar, a explicat că, deși există un risc mai crescut de scurgere a aluminiului atunci când gătiți alimente acide la căldură ridicată, riscul este încă scăzut în majoritatea situațiilor.

„Pentru a minimiza orice transfer, evitați să gătiți sau să depozitați alimente acide sau sărate în folie de aluminiu pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate provoca un gust metalic”, a spus Gavin.

„Riscul de a găti cu folie de aluminiu este scăzut, doar aproximativ 4% din aportul nostru de aluminiu provenind din elemente precum ustensile, tăvi de grătar sau folie”, a spus Gavin. Celălalt aluminiu pe care îl ingerăm poate proveni din alimente, produse precum cosmeticele, medicamentele și antiperspirantele, inhalarea particulelor suspendate în aer sau din apa potabilă.

Citește și: Un dispozitiv din bucătărie fură mii de vieți în România și ne costă miliarde €. Femeile îl folosesc

Persoanele sănătoase pot expulza cu ușurință cantități mici de aluminiu, dar persoanele cu afecțiuni renale pot stoca mai mult, ceea ce ar putea duce la probleme de sănătate.

„În timp ce utilizarea ocazională prezintă un risc minim, ingestia regulată a unor cantități mai mari de aluminiu poate fi legată de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu probleme renale care pot avea probleme în excretarea excesului de aluminiu”, a declarat Detwiler.

Cu toate acestea, atunci când gătiți pentru o perioadă prelungită de timp la temperaturi foarte ridicate de peste 200 de grade Celsius, cantitatea de aluminiu care migrează în alimente poate crește potențial, iar acest lucru nu este recomandat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te