Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.05.2024 - 16:31
Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie - Foto: Adevarul / imagine rol ilustrativ
Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie - Foto: Adevarul / imagine rol ilustrativ

Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie. Iată cum poți să le faci chiar la tine acasă fără să folosești vopsea din comerț.

SHARE

Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie. Iată cum poți să le faci chiar la tine acasă fără să folosești vopsea din comerț.

Leguma cu care vopsești ouăle natural

Dacă întotdeauna ai apelat la coloranți artificiali pentru a colora ouăle de Paște, ia în considerare câteva alternative mai naturale în acest an. Nu numai că coloranții naturali sunt mai buni pentru sănătatea ta, dar sunt și mai buni pentru mediu. Ai mai jos câteva sfaturi despre cum să faci ouă vopsite cu sfeclă roșie.

Consumul de energie și scurgerile chimice în sol sunt tipice în procesul de fabricație a coloranților. De aceea, sfaturile specialiștilor sunt să apelezi la rețeta pentru ouă de Paște 100% naturale. Multe lucruri din bucătărie pot fi folosite pentru a colora ouăle: ceapă, varză, sfeclă și chiar și cafeaua.

Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?

Iată de ce anume ai nevoie pentru a vopsi ouăle cu sfeclă roșie:

Pentru a vopsi ouăle cu sfeclă roșie avem nevoie de:

  • un carton cu ouă;
  • sfeclă – trei sau patru de mărime mijlocie;
  • oțet, jumătate de cană.

Se fierbe sfecla. Începe prin a spăla sfecla și a tăia vârfurile. Apoi las-o la fiert până când furculița poate pătrunde fără efort. Apa din oală poate părea aproape neagră, dar o picătură de suc de sfeclă într-o lingură este o reprezentare mai exactă a culorii.

Citește și: 7,2 milioane de cozonaci vor mânca românii de Paște. Ce se întâmplă cu cei expirați?

Scoate sfecla din apă și pune ouăle la fiert. Specialiștii au descoperit prin mai multe încercări și erori că adăugarea de oțet la sucul de sfeclă intensifică culoarea. Culoarea roșie a sfeclei provine din pigmentul betalaină care este sensibil la pH. Oțetul este acid, iar atunci când este adăugat în amestec, luminează roșul și oferă culoarea roșie intensă pe care o vrei pentru ouăle de Paște.

Din păcate, ouăle vopsite nu au culoarea de roșu aprins mult timp după ce sunt scoase din sucul de sfeclă. Trucul pentru a păstra pigmenții roșii este să pui oțet în apa în care ai fiert sfecla.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te