Alimentul lăsat peste noapte, mic dejun ce te ajută să slăbești. Acționează precum Ozempic-ul. Despre ce aliment este vorba și ce alte beneficii are pentru organism?
Alimentul lăsat peste noapte, mic dejun ce te ajută să slăbești. Acționează precum Ozempic-ul
Dintre toate alimentele delicioase care ne vin în minte când ne gândim la micul dejun, există una care a căpătat o importanță deosebită în ultimii ani. Datorită beneficiilor sale, dar mai ales, versatilității sale, ovăzul și-a găsit un loc proeminent în alimentația a milioane de oameni, în timp ce alții nu știu să-l includă în rutina lor.
Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei
Mulți nutriționiști și experți recomandă includerea ovăzului în viața de zi cu zi, în special la micul dejun. Nu numai că are un profil nutrițional excelent, din care putem obține o cantitate mare de energie, dar este unul dintre marii aliați în slăbit. Și, deși cel mai obișnuit mod de a-l mânca este celebrul „terci”, acum una dintre rețetele care are succes în România este să-l răcești ore în șir și să-l lași la frigider peste noapte.
Acționează precum Ozempic-ul
Pentru a pregăti corect ovăzul peste noapte, tot ce trebuie să facem este să combinăm ovăzul cu lapte (sau o alternativă a acestuia) și ingredientele noastre preferate, cum ar fi fructele sau nucile, în același recipient. Lăsăm amestecul să se odihnească la frigider pentru minim șase ore , iar restul este doar să ne bucurăm de aromă și, bineînțeles, de toate beneficiile ei.
Beneficiile ovăzului peste noapte
Cu un conținut ridicat de fibre, fosfor, tiamină, magneziu și zinc, ovăzul este una dintre cele mai complete din punct de vedere nutritiv cereale. Potrivit Fundației Spaniole pentru Nutriție, acest superaliment conține 11,7 grame de proteine la 100 de grame, ceea ce ne menține săturați mai mult timp, contribuind în același timp la reducerea poftelor și la reglarea nivelului de zahăr din organism.
Această fibră solubilă reușește să încetinească digestia, să crească sațietatea și să suprime pofta de mâncare, dar în plus, lăsând ovăzul să stea în lichid timp de câteva ore, boabele se înmoaie și se descompun parțial , făcându-le mai ușor de digerat. Acest lucru poate fi benefic în special pentru persoanele cu probleme digestive sau pentru cei care doresc să îmbunătățească absorbția nutrienților.
Din punct de vedere nutrițional, ovăzul se remarcă prin conținutul de fibre, în special beta-glucani , care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor benefice pentru sănătatea cardiovasculară.
ibrele solubile pe care le conține ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL, îmbunătățește sănătatea digestivă și ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr, ceea ce este util în special pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să-și controleze greutatea.
Ovăzul imită efectele medicamentelor precum Ozempic și Mounjaro
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a constatat că ovăzul ar putea imita efectele medicamentelor GLP-1 precum Ozempic și Mounjaro, concepute pentru a trata diabetul de tip 2 și obezitatea.
Fiind o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți, ovăzul poate promova starea generală de bine. Putem ține la distanță pofta, reduce nivelul de colesterol, sănătatea inimii și promovăm un sentiment de sațietate care ne ajută să evităm poftele de la mijlocul dimineții și foamea.
Citește și: Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?
Printre antioxidanții care ies în evidență în ovăz găsim așa-numitele ventasantramide , care au proprietăți antiinflamatorii și anti-mâncărime, astfel încât pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și la reducerea efectelor inflamației cronice.
Ovăzul de noapte are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează energie lent, ajutându-te să fii mai satul mai mult timp. Acest lucru este util în special pentru a evita vârfurile de foame la mijlocul dimineții și pentru a menține un nivel constant de energie pe tot parcursul zilei.