Secretul firelor din banană pe care le arunci mereu! De ce ar trebui să le mănânci de fapt?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.02.2025 - 07:16
Secretul firelor din banană pe care le arunci mereu! De ce ar trebui să le mănânci de fapt? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Secretul firelor din banană pe care le arunci mereu! De ce ar trebui să le mănânci de fapt? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Secretul firelor din banană pe care le arunci mereu! De ce ar trebui să le mănânci de fapt? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Secretul firelor din banană pe care le arunci mereu! De ce ar trebui să le mănânci de fapt? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Cu toții am dat, la un moment dat, peste firele de pe banană atunci când încercam să o mâncă. Ei bine, iată care este secretul firelor pe care le arunci mereu și de ce ar trebui să le mănânci, de fapt?

SHARE

Bananele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de către români, însă au și un secret ascuns chiar în firele de pe ele. De ce să le mănânci si să nu le arunci vreodată?

Secretul firelor din banană pe care le arunci mereu! De ce ar trebui să le mănânci de fapt?

Mulți oameni aleg să elimine firele subțiri de pe banane, crezând că fac parte din coajă și sunt inutile. Însă, un medic avertizează că această practică te poate priva de nutrienți esențiali.

Citește și: Te poți droga cu semințe de mac? Sunt periculoase în cozonac și prăjitură? Ce spun cercetătorii?

Aceste fire, cunoscute sub numele de fascicule floemice, au un rol crucial în dezvoltarea bananei, distribuind nutrienți esențiali în întregul fruct. Dr. Manuel Viso explică faptul că îndepărtarea lor înseamnă, de fapt, renunțarea la o sursă importantă de vitamine și minerale.

Ce beneficii au fasciculele floemice?

Potrivit Dr. Viso, aceste fire funcționează asemenea „vaselor de sânge” ale bananei și sunt bogate în antioxidanți, compuși antiinflamatori, potasiu, magneziu și triptofan – un aminoacid esențial pentru producția de serotonină, cunoscută drept „hormonul fericirii”.

Conform publicației spaniole La Vanguardia, eliminarea fasciculelor floemice înseamnă pierderea unei concentrații mari de vitamine și minerale. Magneziul și potasiul, prezente în aceste fire, sunt esențiale pentru sănătatea inimii, funcționarea mușchilor și transmiterea impulsurilor nervoase.

În plus, triptofanul ajută la reglarea stării de spirit și la combaterea stresului, contribuind la un echilibru emoțional mai bun.

Ce spun specialiștii despre firele de pe banane?

Într-un videoclip postat pe Instagram, Dr. Viso îi încurajează pe oameni să mănânce banana împreună cu aceste fire, pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale nutritive:

"Data viitoare când mănânci o banană, nu îndepărta fasciculele floemice, consumă-le!"

Aceste afirmații sunt susținute și de Nicholas Gillitt, vicepreședinte al Dole Nutrition Institute din Carolina de Nord. Acesta a declarat pentru Huffington Post că, deși aceste structuri nu au fost studiate în profunzime, este foarte probabil ca ele să conțină mai multe tipuri de fibre decât restul bananei.

Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și contribuie la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și cancer de colon.

Trebuie să mâncăm întotdeauna aceste fire de pe banane?

Deși fasciculele floemice oferă un plus de nutrienți, impactul lor asupra sănătății generale este relativ mic, spune Gillitt. Ele apar în cantități mult mai mici comparativ cu restul fructului, așa că ar fi nevoie să consumi o cantitate mare pentru a face o diferență semnificativă în aportul de nutrienți.

Citește și: Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal

Cu toate acestea, Dr. Viso susține că includerea acestor fibre în dietă nu poate fi decât benefică, mai ales într-un regim alimentar echilibrat și bogat în nutrienți.

Dacă vrei să maximizezi beneficiile pe care le obții dintr-o banană, nu mai arunca firele subțiri de pe suprafața sa. Acestea sunt o sursă naturală de fibre, vitamine și minerale, iar consumul lor este un mod simplu și eficient de a adăuga un plus de nutrienți în alimentația ta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te