Cum a ajuns o femeie să mănânce doar 4 alimente după ce a aflat că este alergică la orice mâncare? Medicii au crezut la început că se otrăvește.
Cum a ajuns să mănânce doar 4 alimente
O femeie a suferit de malnutriție după ce un sindrom extrem de rar a făcut-o alergică la „aproape orice" - inclusiv la alimentele, cu excepția a patru.
Amy Francis-Smith, în vârstă de 32 de ani, a început să aibă reacții alergice severe și neașteptate la alimente și la lucruri și activități de zi cu zi în 2015, scrie The Independent.
La un moment dat, a fost atât de rea starea ei, încât nu a putut mânca decât patru alimente - dovlecei, orez, pere și carne de vită - iar dieta sa restrictivă a lăsat-o subnutrită. Ea a descris mâncatul ca pe un „joc de noroc" - încercând să își dea seama ce poate și ce nu poate mânca.
Amy spune că a devenit alergică la apa carbogazoasă, la transportul în comun, la aparatele de împrospătare a aerului și chiar la căldură și frig.
„Am suferit de malnutriție, deoarece nu am putut mânca decât carne de vită, pere, dovlecei și orez timp de cel puțin șase luni. A sfârșit prin a fi un joc de noroc de fiecare dată când mâncam ceva. A fost foarte greu să aflu ce puteam și ce nu puteam mânca. A fost începutul unor ani foarte terifianți”, a povestit Amy, arhitect și specialist în design.
Amy și-a dat seama pentru prima dată că ceva nu era în regulă când a început să reacționeze de fiecare dată când mânca lămâie sau alune. Când a mâncat niște roșii, ea a intrat în șoc anafilactic.
Acest lucru a dus rapid la reacții mai severe - iar la un moment dat a suferit de reacții 50 de zile la rând. Amy a fost nevoită să renunțe la cursul de masterat din Londra și să se întoarcă la casa familiei sale din Litchfield.
„Mi s-a frânt inima pentru că mi s-a întrerupt cariera și nu am putut câștiga niciun ban. Am încercat să mă întorc la muncă, dar nu a durat prea mult", a povestit ea.
Amy a avut nevoie de doi ani pentru a primi un diagnostic.
Cu ce boală a fost diagnosticată?
În 2017 a fost diagnosticată cu sindromul de activare a mastocitelor - care face ca o persoană să aibă simptome severe repetate de alergie.
De asemenea, a descoperit că avea boala Crohn și sindromul Ehlers-Danlos - un grup de tulburări ereditare care afectează țesuturile conjunctive ale corpului. Amy a reușit în cele din urmă să își învingă alergiile și reacțiile printr-o combinație de reducere a stresului, gestionarea alimentației sale și reducerea inflamației de pe piele.
Citește și: Enigma piramidelor din România unde s-ar afla îngropați uriași. „Mormintele” au 30 de metri înălțime
„Mastocitele sunt în tot corpul tău - din nu știu ce motiv, al meu se activase. Ele eliberează substanțe chimice care provoacă umflături, erupții cutanate și probleme de respirație.
Înseamnă că a afectat fiecare organ în parte. Ficatul meu nu mai funcționa - splina, vezica urinară erau distruse. Aveam probleme cu inima, îmi cădea părul, dinții mi se erodau mai repede decât ar fi trebuit. Picioarele și mâinile mele aveau neuropatie”, a mai posvestit Amy.
După multe încercări și erori, Amy a reușit să reintroducă alimente în dieta sa. Ea a explorat diferite modele de vindecare pentru a-și reduce inflamația și pentru a-și gestiona nutriția.
Citește și: Misterul picturii murale dintr-o biserică din România: Înfățișează un OZN printre scenele religioase