Turismul românesc este în groapă, departe de ce ar putea și ar trebui să fie, raportul preț/calitate/servicii fiind net inferior celui regăsit în Grecia, Turcia, Bulgaria sau Egipt, iar, în multe cazuri, tarifele la cazare din Mamaia, Delta Dunării sau Poiana Brașov, de pildă, concurează sau sunt chiar mai mari decât în insulele exotice ori în stațiuni de renume din întreaga lume, dar patronii din industria HoReCa autohtonă refuză, se pare, în continuare să renunțe la principiul „îmbogățirii peste noapte”.
Creșterea calității serviciilor în hoteluri și restaurante, de exemplu, se bazează, în principal, pe angajarea de personal calificat și retenția acestuia. Dar, majoritatea salariilor oferite sunt între 1.900 - 4.500 lei net.
De exemplu, pentru vacanța de Paște 2024, 3-4 nopți de cazare la 4* în Deltă, cu pensiune completă, costă cam cât 7 nopți în Dubai, Rhodos ori Hurghada.
Citește și: Vacanța de Paște 2024: 3-4 nopți în Deltă sau 7 nopți în Dubai, Rhodos ori Hurghada, la 4*?
În Bucovina, de Paște, costurile pentru cazare și masă variază între 3.000 și 7.000 de lei.
Citește și: Cât costă să îți faci sărbătorile de Paște în Bucovina? Pensiunile, aproape rezervate în totalitate
Iar în vacanța de 1 Mai și de Paște românii se înghesuie și pe Litoral, la Mamaia, unde au loc și două festivaluri extrem de apreciate, Sunwaves (1-7 mai) și Festival du Bonheur (30 aprilie – 6 mai). Cea mai ieftină cazare? 3* - 500 €, 4* - 650 €.
Citește și: Românii se înghesuie pe Litoral în vacanța de Paști. Cea mai ieftină cazare? 3* - 500 €, 4* - 650 €
Restaurantele și hotelurile din România caută sezonieri. Prețuri „exotice”, salarii și de 1.900 lei
Patronii de restaurante și hoteluri din România se pregătesc pentru sezonul estival. Doar în ultima lună au fost postate peste 4.000 de job-uri noi doar pe platforma eJobs.
Dar, românii nu prea se înghesuie. De ce? Conform datelor Salario, comparatorul de salarii al eJobs, 70% dintre angajații din domeniul HoReCa câștigă sub salariul mediu net pe economie, care în ianuarie 2024 a fost de 4.859 de lei.
Concret, cei mai mulți angajați din turism și HoReCa (36,9%) câștigă salarii cuprinse între 1.900 de lei și 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 și 4.500 de lei, arată datele Salario.
În același timp, 22,1% obțin venituri cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 și 10.000 de lei pe lună și doar 2%, ajung să depășească suma de 10.000 de lei lunar.
Astfel, cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul și HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecții, saloane de înfrumusețare și sport / wellness.
Ce salarii medii nete se oferă în HoReCa în România 2024
- Cameristă – 2.600 lei
- Barman – 2.800 lei
- Ospătar – 2.900 lei
- Ajutor de bucătar – 3.100 lei
- Brutar / patiser / cofetar – 3.100 lei