Câte nuci să mănânci zilnic pentru o inimă puternică, o minte ageră și un ten frumos după 50 de ani?

DE Florentina Enache | Actualizat: 19.06.2024 - 11:10
Câte nuci să mănânci zilnic pentru o inimă puternică, o minte ageră și un ten frumos după 50 de ani? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Câte nuci să mănânci zilnic pentru o inimă puternică, o minte ageră și un ten frumos după 50 de ani? Ce beneficii au fructele oleaginoase pentru sănătate și de ce este important să le consumăm în forma lor naturală?

SHARE

Cercetătorii scandinavi au descoperit că un consum al unei cantități moderate de nuci, alune și semințe în fiecare zi poate reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista Food Nutrition Research.

Indiferent dacă ați fost o persoană sănătoasă toată viața, este important să vă analizați cu atenție dieta după vârsta de 50 de ani. Dincolo de adaptarea la un metabolism potențial mai lent, dieta trebuie să compenseze tendința de slăbire a oaselor, de încetinire a funcției intestinale și de scădere a masei musculare.

Câte nuci să mănânci zilnic pentru o inimă puternică, o minte ageră și un ten frumos după 50 de ani?

Fructele oleaginoase sunt surse importante de proteine, fibre, antioxidanți și grăsimi sănătoase, precum și de minerale și vitamine (A, E și complexul de vitamine B).

Citește și: Câinii și pisicile de companie pot reduce riscul apariției demenței. Care este motivul?

Familia fructelor oleaginoase include multe sortimente: nuci, alune de pădure, arahide, migdale, fistic, caju, nucile pecan, precum și semințele de in, chia, dovleac, floarea-soarelui și de susan.

Cei care mănâncă un pumn de astfel de fructe uscate pe zi, adică aproximativ 30 de grame, va avea un risc cu 20% până la 25% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, conform coautorului studiului, Erik Kristoffer Arnesen, de la Departamentul de Nutriție al Universității din Oslo.

Cercetătorii au spus că nu au un anumit fruct oleaginos care să reducă riscul bolilor de inimă, dar au remarcat că migdalele, fisticul și nucile par a fi cele mai bune pentru scăderea colesterolului, conform unui articol al New York Post.

„Nucile au un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sânge, pe care este important să îl menținem scăzut pentru a preveni acumularea de grăsime pe artere", a explicat Arnesen. 

Citește și: ”De la măsura XL, la XS”. Dieta super ușoară prin care o tânără a slăbit 30 de kilograme într-un an

„Această ateroscleroză, așa cum se numește, este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru atacurile de cord”.

Cercetătorii au mai declarat că, deși fructele oleaginoase nu pot trata colesterolul ridicat, acestea au un rol important de prevenție a aterosclerozei.

Alunele, fisticul și nucile trebuie consumate în forma lor naturală

Aceste alimente trebuie consumate în forma lor naturală. Trebuie evitate nucile și alunele prăjite și sărate. Alunele prăjite în ulei sunt private de nutrienți și pot deveni chiar periculoase, crescând nivelul colesterolului rău în corp, conform sfatulmedicului.ro.

Descoperirile studiului se aliniază cu cercetările care au constatat că dieta mediteraneană, care a fost desemnată cea mai bună dietă în 2023, reduce riscul de boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.

Citește și: 4 alimente din supermarket cresc riscul de a muri de tânăr. Un tip de carne, cel mai nociv pentru om

Dieta mediteraneană presupune consumul unei cantități mari de verdețuri proaspete, fructe, pește, nuci și măsline.

„Există chiar și beneficii pentru potențiala prevenire a diabetului, protecția împotriva cancerului și sănătatea creierului prin consumul de nuci", a spus Sharon Palmer, dietetician, într-un articol CNN

Nucile sunt bogate în grăsimi esențiale omega-3, menținând sănătatea sistemului nervos, fiind, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți care protejează organismul de dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, conform sfatulmedicului.ro.

Migdalele au și ele numeroase beneficii, făcând parte din categoria alimentelor care pot preveni osteoporoza.

Nucile pecan, bogate în vitamina B3, ajută la combaterea oboselii, suplimentând energia procurată din alte alimente.

Citește și: Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer

Mai mult decât atât, fructele oleaginoase îmbunătățesc sănătatea intestinelor și pot reduce riscului apariției bolii Alzheimer.

Cercetările arată că substanțele nutritive din migdale, cum ar fi vitamina E, seleniul și zincul, susțin sănătatea pielii prin reducerea ridurilor faciale și îmbunătățirea tonusului pielii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te