Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.03.2025 - 07:51
Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Balonarea și gazele intestinale apar atunci când alimentele greu digerabile, precum fasolea, ajung în colon și sunt fermentate de bacteriile intestinale. Iată cum poți reduce aceste probleme cu doar câteva ingrediente.

SHARE

Fasolea este delicioasă și plină de nutrienți, dar adesea vine la pachet cu un „concert” neplăcut în stomac. Cum le poți pune capăt cu doar câteva ingrediente?

Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite

Fasolea este o sursă excelentă de proteine ​​vegetale, fibre și minerale esențiale, dar sunt și un efect secundar destul de cunoscut: balonarea și formarea gazelor intestinale.

Acest fenomen apare din cauza unor carbohidrați complecși, numiți oligozaharide (precum rafinoza și stachioza), care nu pot fi digerați complet în intestinul subțire, deoarece organismul nostru nu produce enzimele necesare pentru ai descompune.

Citește și: Bea apă cu acest ingredient dimineața, vei observa schimbări uriașe în corp. Beneficii miraculoase | Newsweek Romania

Ajungând nedigerate în intestinul gros, aceste zaharuri devin hrană pentru bacteriile benefice din colon, care le fermentează, producând gaze precum hidrogen, metan și dioxid de carbon. Acestea sunt responsabile pentru senzația de balonare și disconfort abdominal.

Cum reducem efectele neplăcute ale fasolei?

Veste bună este că poți preveni aceste efecte prin câteva trucuri simple:

Înmoaie fasolea peste noapte – Schimbarea apei de câteva ori reduce conținutul de oligozaharide.

Fierbe fasolea în două ape – După primul clocot, aruncă apa și adaugă alta curată pentru a continua fierberea.

Adaugă ingrediente care reduce formarea gazelor:

Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri

Chimen – Are proprietăți carminative, ajutând la eliminarea gazelor. Fenicul – Relaxează tractul digestiv și reduce balonarea. Anason – Are efecte similare cu feniculul și ajutorul la digestie. Ghimbir – Stimulează digestia și reduce fermentația în colon. Foi de dafin – Contribuie la descompunerea carbohidraților greu digerabili. Oțet de mere – Adăugat spre finalul fierberii ajută la digestia proteinelor și a fibrelor.

Mănâncă fasolea cu alimente care susțin digestia – O salată proaspătă cu lămâie, oțet sau iaurt probiotic poate echilibra flora intestinală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te