Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Cum se face borșul cu verzituri de primăvară?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.03.2025 - 18:46
Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui
Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui
Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui
Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui

Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui se pot face extrem de simplu dacă aveți la îndemână ingredientele necesare. Mai jos puteți afla cum se prepară, de exemplu, borșul cu verzituri de primăvară.

SHARE

Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui pot fi soluția ideală dacă țineți postul măcar în unele dintre zile. Cum primăvara e sezonul în care reapar pe piață legumele și verdețurile proaspete, din generația noului an, e bine să știți felul în care se prepară câteva rețete deosebit de simple, dar gustoase.

Două rețete delicioase pentru Postul Paștelui. Cum se face borșul cu verzituri de primăvară?

Se știe că Postul Paștelui e cel mai dificil din tot anul. Cei care-l țin mai au de înghițit în sec până în noaptea de Înviere, dar pot compensa restricțiile la mâncare ale perioadei cu alternative gustoase ce nu implică nimic „de dulce”.

Chiar și pentru cei care nu țin postul, preparatele de mai jos pot fi o variantă bună pentru o zi sau două în care să facă o pauză de „detoxifiere” de la mesele pline, eventual, cu carne și, în genral, grăsimi.

Citește și: Alimentul perfect pentru post, de mâncat zilnic! E 6 lei, faci cu el peste 200 rețete și e delicios

Iar cum primăvara e deja aici, ar fi păcat să nu profităm de ea. Astfel, vă propunem două rețete simple de post - și nu numai - așa cum sunt ele prezentate de cookpad.com.

Mâncare cu măsline și mazăre - Foto: cookpad.com

Rețetă mâncare cu măsline și mazăre

Ingrediente:

  • 3 cepe mici
  • 1 morcov tăiat rondele
  • 200 g măsline slab sărate
  • 100 g mazăre
  • 2-3 frunze dafin
  • 2 felii lămâie
  • 1 vârf de linguriță sare
  • 1 vârf linguriţă piper
  • 2 linguri bulion
  • opțional - o linguriţă de făină diluată într-o ceşcuţă de apă
  • opțional - o linguriţă vegeta de casă
  • câteva felii de lămâie și frunzuliţe de pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

Se taie ceapa mărunt și se călește în puțin ulei încins, apoi se adaugă morcovul tăiat rondele, sare, piper.

Citește și: De ce să iei anafură și agheasmă zilnic în post? Explicație preoți, beneficii spirituale și fizice

Dacă doriţi să adăugaţi vegeta, ncercați să folosiți vegeta de casă (legume uscate la cuptor la temperatură foarte mică). Se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă aprox 10 minute.

Rețete pentru Postul Paștelui

Când scade apa, se adaugă măslinele și mazărea și se adaugă apă de grosimea a două degete. Se lasă să fiarbă aprox 20 de minute.

Pentru a pregăti sosul, se adaugă în mâncare două linguri cu bulion și câteva frunze de dafin și o linguriţă de făină, diluată într-o ceşcuţă de apă, prin strecurătoare pentru a evita cocoloaşele. Se mai lasă să fiarbă câteva minute, apoi se ia focul.

La final, se decorează cu pătrunjel proaspăt și câteva felii de lămâie.

Borș cu verzituri de primăvară - Foto: cookpad.com

Rețetă borș cu verzituri de primăvară

Ingrediente:

  • 40 ml ulei
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov
  • 1/2 păstârnac
  • 40 g țelină
  • 60 g praz
  • 100 g orez
  • 75 gr sfeclă roșie la borcan
  • 2 mâini bune urzici
  • câteva frunze de măcriș
  • 1/2 legătură leurdă
  • după necesitate, cozile de la o legătură ceapă verde
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuștean
  • 750 ml borș
  • după gust sare și piper proaspăt măcinat
  • 1 legătură lobodă

Mod de preparare:

Se călesc în ulei toate rădăcinoasele tăiate mărunt și frunzele de ceapă verde. Se asezonează cu sare și piper 

Când sunt rumenite și invadează bucătăria cu miros adăugați orezul. Căliți puțin și orezul și adăugați apa. 

Citește și: Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Ce prefera să mănânce părintele Arsenie Boca?

Într-o oală cu apă și sare separat, opăriți urzicile, atunci când apa fierbe. După maximum 1 minut le scoatți și le răciți în jet de apă rece.

Când orezul este aproape gătit adăugați sfecla roșie, toate verdețurile (și loboda) tăiate frumos și borșul. Se dă un clocot și se verifică de sare și piper, pe care le puneți după gust.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te