Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi? Nutriționist: Trei linguri înseamnă o felie de pâine

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.02.2025 - 11:30
Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi. Nutriționist: Trei linguri înseamnă o felie de pâine - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi. Nutriționist: Trei linguri înseamnă o felie de pâine - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi. Nutriționist: Trei linguri înseamnă o felie de pâine - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi. Nutriționist: Trei linguri înseamnă o felie de pâine - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi? Nutriționist: Trei linguri înseamnă o felie de pâine. Ce beneficii are aceasta pentru organism și de ce medicii o recomandă?

SHARE

Tu știai că mămăliga, alimentul ce ar putea înlocui pâinea la o masă, te poate îngrășa? Potrivit experților, aceasta conține amidon, și poate îngrășa la fel ca pâinea. Ce se întâmplă?

Mămăliga, mâncarea ce te îngrașă fără să știi?

Mămăliga are mai multe beneficii pentru sănătate și este un substitut excelent pentru pâine și cartofi, mai ales datorită valorilor sale nutriționale și modului în care este digerată. Iată principalele beneficii:

Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?

Mămăliga are un conținut caloric mai scăzut decât pâinea și cartofii prăjiți, fiind o opțiune mai dietetică.
Este aproape lipsită de grăsimi, ceea ce o face ideală pentru o alimentație echilibrată.

Deoarece este preparată din mălai (porumb), mămăliga nu conține gluten, fiind o alegere excelentă pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă.

Oferă energie constantă și de lungă durată, fără să provoace creșteri bruște ale glicemiei, ceea ce o face potrivită pentru diabetici, spre deosebire de pâine albă sau cartofii procesați.

Mămăliga este ușor de digerat și nu creează disconfort gastric, fiind o opțiune bună pentru persoanele cu probleme digestive.

Este bogată în vitamine din complexul B (în special B1, B3) și minerale precum magneziu, fier și zinc, care sprijină funcționarea optimă a organismului.

Datorită faptului că are un indice glicemic mai mic decât pâinea albă și cartofii procesați, mămăliga ajută la menținerea unui apetit controlat, reducând riscul de a consuma calorii în exces.

Spre deosebire de pâinea sărată sau alimentele procesate, mămăliga nu contribuie la retenția de apă, fiind astfel benefică pentru persoanele care vor să evite balonarea.

De ce este un bun înlocuitor?

Pentru pâine: Mămăliga are mai puține calorii și nu conține drojdie sau aditivi. Este o alternativă naturală și sănătoasă.
Pentru cartofi: Spre deosebire de cartofii prăjiți sau chiar fierți, mămăliga are mai puține calorii și grăsimi și un indice glicemic mai redus, ceea ce o face mai sănătoasă.

Pe scurt, mămăliga este un aliment tradițional simplu și sănătos, care poate face parte dintr-o dietă echilibrată, ajutând la menținerea sănătății și controlul greutății!

Mămăliga, consumată în cantități moderate, nu îngrașă în mod direct. Ea are un conținut caloric relativ scăzut (aproximativ 70-100 calorii la 100 g, în funcție de modul de preparare) și este săracă în grăsimi. Este o sursă bună de carbohidrați complecși, care oferă energie și mențin senzația de sațietate.

Totuși, efectul asupra greutății depinde de cum este consumată. Dacă mămăliga este însoțită de alimente bogate în grăsimi (brânză grasă, smântână, unt) sau porțiile sunt foarte mari, aportul caloric total crește.

Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?

Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, mămăliga poate îngrășa. 

„Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Vorbim despre amidon, care se absoarbe lent în sânge și este cea mai bună variantă de carbohidrați', a spus nutriționistul, potrivit Fanatik.

„Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel”, a mai spus Mihaela Bilic, potrivit sursei citate.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te