Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.06.2024 - 12:46
Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat? - Foto: Gillco.com

Dacă nu este păstrată în condiții optime, ciocolata își poate schimba aspectul prin apariția unor pete albe la suprafața acesteia. De ce se întâmplă acest lucru?

SHARE

De multe ori, aspectul ciocolatei se poate schimba, aceasta făcând o peliculă albă la suprafață. Puțini cunosc motivul pentru care se întâmplă acest lucru și aruncă ciocolata la gunoi, deoarece pare a fi stricată. Cu toate acestea, consumul unei ciocolate care s-a albit nu este un pericol pentru organism.

Petele albe care apar sunt rezultatul unei reacții naturale cunoscute sub numele de „înflorirea ciocolatei”. 

Citește și: Ce fel de ciocolată hidratează tenul și se luptă cu acneea? O poți folosi ca mască de față

Există două tipuri de înflorire: „înflorirea grăsimilor”, cauzată de modificări ale grăsimilor sau ale untului de cacao din cauza fluctuațiilor de temperatură, și „înflorirea zahărului”, cauzată de reacția zahărului din ciocolată cu umiditatea.

Ambele au ca rezultat un strat alb sau cenușiu pe suprafața ciocolatei.

Citește și: Cea mai scumpă cafea din lume costă 2.500 de dolari pe kilogram. Ce o face atât de specială?

În ciuda modificării aspectului, ciocolata poate fi consumată în siguranță, deși textura și gustul pot fi ușor schimbate.

Ce este „înflorirea ciocolatei” și cum poate fi împiedicată?

„Înflorirea” grăsimilor are loc atunci când ciocolata a fost expusă la temperaturi ridicate. Untul de cacao din ciocolată se înmoaie și se separă de celelalte ingrediente. Odată ce se ridică la suprafață și se resolidifică, aspectul se schimbă și apar petele albe. 

„Înflorirea” zahărului este cauzată de umiditate. Zahărul absoarbe vapori de apă și se dizolvă. Când umezeala se evaporă, zahărul se recristalizează și formează cristale mai mari, pe suprafața ciocolatei, ceea ce provoacă acest aspect albicios.

Citește și: De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă?

Împiedicarea ciocolatei din a se albi implică o depozitare corectă a produselor.

Ciocolata trebuie păstrată într-un loc răcoros și uscat, în mod ideal la o temperatură constantă între 17 și 20 de grade Celsius.

Citește și: Atenție, un sortiment de ciocolată retras urgent de la vânzare! Risc mare pentru sănătate

Temperaturile extreme sau fluctuante pot cauza separarea untului de cacao, ceea ce duce la înflorirea grăsimilor. Păstrarea ciocolatei într-un loc uscat este la fel de importantă.

Evitați depozitarea ciocolatei în frigider, cu excepția cazului în care este absolut necesar, deoarece acest lucru poate duce la condensare și la înflorirea zahărului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te