Deși aproape 18% dintre accidentele rutiere mortale sunt cauzate de consumul de alcool, iar România se situează pe locul 9 în Europa și pe locul 29 în lume la acest capitol, chiar dacă legea are toleranță zero față de consumul de alcool la volan, mulți șoferi se întreabă cât alcool pot să bea și să conducă fără a risca întocmirea unui dosar penal dacă sunt prinși de Poliție.
Spre deosebire de alte substanțe ingerate, alcoolul este absorbit rapid în sânge. Pe măsură ce concentrația de alcool crește, creierul este din ce în ce mai afectat, spun medicii specialiști. Aceasta alterează două funcții de bază, care sunt esențiale pentru cel care conduce un autovehicul: prima parte a corpului care este afectată este creierul, în special acea zonă a creierului care îi permite conducătorului auto să gândească și să ia decizii corecte.
Efectele sedative ale alcoolului afectează judecata într-un mod care de cele mai multe ori nu este observat de cel care bea. De asemenea, afectată este acea parte a creierului care controlează inhibițiile sociale, ceea ce-i face pe oameni să facă și să spună lucruri pe care altfel nu le-ar face/spune.
A doua parte a corpului afectată de consumul de alcool este controlul mușchilor. Mușchii care controlează mișcările ochilor sunt foarte sensibili la efectele alcoolului, astfel că vederea poate fi afectată chiar și la un consum scăzut de alcool.
De asemenea consumul de alcool determina scăderea vigilenței, reducerea abilitații de a urmări obiecte aflate în mișcare, dificultăți în efectuarea virajelor, o viteză de reacție scăzută în situații de urgență, scăderea concentrării, probleme de percepție, reducerea capacității de procesare a informațiilor (ex: detectarea semnalelor, căutarea vizuală), reducerea abilitații de a menține poziția în bandă și de a frână corespunzător, pierderi majore de echilibru, etc.
Mai mult, starea de mahmureala (a doua zi după consumul de alcool) poate determina lipsa de concentrare și chiar adormirea la volan.
Cât alcool poate să bea un șofer fără să riște dosar penal?
Alcoolul este metabolizat (descompus) de către organism la o rată de 0,016% pe ora sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Nu contează cât ești de înalt sau dacă ai băut vin roșu sau bere, de pildă.
Efectele unei băuturi alcoolice sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul. Unii bărbați cred că se pot trezi repede dintr-o beție, însă fiziologia spune o altă poveste. Procesarea alcoolului în organism este una dintre cele mai previzibile reacții chimice din corp - fiecare persoana elimină alcoolul la aceeași rată.
Odată ce concentrația de alcool în sânge (alcoolemia) atinge un anumit nivel - indiferent cum a fost obținut acel nivel - corpul tău are nevoie de un anumit timp pentru a descompune alcoolul și a-l elimina din organism. Doar o cantitate mică de alcool (2-5%) rămâne nemetabolizată și este eliminată neschimbată, în urină, transpirație și respirație, și permite măsurarea concentrației de alcool în urină sau respirație, spun specialiștii din rețeaua de sănătate Regina Maria.
Deși nu poți grăbi cât de rapid alcoolul este metabolizat de către ficat, această rata precisă de metabolizare îți permite să poți determina destul de ușor cât timp va dura până când alcoolemia va ajunge la zero.
Să luam de exemplu o alcoolemie de 160 mg/100 ml care la șoferi reprezintă de două ori limita legala de 80 mg/100 ml care se considera infractiune si se pedeseste cu inchisoarea.
Deoarece corpul tău (asemănător oricarui altuia) metabolizează alcoolul la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe ora, va fi nevoie de 10 ore pentru ca o persoana cu o alcoolemie de 160 să ajungă la o concentrație a alcoolului în sânge de 0.00.
De fapt, poți determina alcoolemia pentru fiecare oră care trece din momentul în care nu mai bei și în care alcoolul este metabolizat. Continuând să folosim acelasi exemplu, presupunem că o persoana are o alcoolemie de 160 mg/100 ml la ora 2.00 dimineața, când s-a oprit din băut.
Chiar și fără a măsura alcoolemia la fiecare oră, pentru urmatoarele 10 ore poți ști care este aceasta:
- Ora 2 am: alcoolemie 160
- Ora 3 am: alcoolemie 144
- Ora 4 am: alcoolemie 128
- Ora 5 am: alcoolemie 112
- Ora 6 am: alcoolemie 96
- Ora 7 am: alcoolemie 80
- Ora 8 am: alcoolemie 64
- Ora 9 am: alcoolemie 48
- Ora 10 am: alcoolemie 32
- Ora 11 am: alcoolemie 16
- Ora 12: alcoolemie 0
Astfel, în cazul unei persoane care părăsește barul la ora 2.00 dimineața cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scădea la 0.00 de-abia la prânz. În orice moment, înainte de ora 11.00 dimineața alcoolemia va fi peste limita de detectie legala, daca persoana va vrea sa conducă.
Ce înseamnă o unitate standard de alcool ce conține cele 14-16 grame de alcool ce pot fi metabolizate de corpul uman într-o oră
- 350 ml bere obișnuită (5%), echivalent cu o cutie de bere
- 150 ml de vin (12%), echivalent cu un pahar de vin
- 40 ml de băuturi spirtoase, care conțin 40% alcool pur
Conținutul de alcool este estimat ca fiind volumul bauturii (în ml) inmultit cu procentul de alcool. Fiecare ml de alcool contine aproximativ 0.79 grame alcool.