Persoanele care consumă multe alimente ultraprocesate au mai multe șanse să moară prematur decât cele care nu mănâncă, potrivit unui studiu publicat în The BMJ.
Experții spun că nu toate alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru organism, ci doar o serie de subcategorii.
Însă anumite alimente par să crească riscul mai mult decât altele.
4 alimente din supermarket cresc riscul de a muri de tânăr. Un tip de carne, cel mai toxic pentru om
Potrivit studiului, carnea procesată, băuturile îndulcite artificial sau cu zahăr, deserturile pe bază de produse lactate și alimentele ultraprocesate și zaharoase consumate la micul dejun cresc șansele unor decese premature.
Citește și: Apel la vaccinarea copiilor de rujeolă: „Epidemia evoluează în continuare în România”
Carnea procesată, în special, a presupus cel mai mare risc, scrie businessinsider
Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente "niciodată sau rar folosite în bucătării sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut la gust sau mai atrăgător", potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Citește și: Ce experiențe au avut românii din Danemarca cu medicii de acolo. ”Unii caută pe Google simptomele”
Aceste ingrediente - care se găsesc în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets și înghețată - pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a opri separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.
Autorul principal al studiului, Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat pentru CNN că asocierea dintre alimentele ultraprocesate și decesul prematur a fost "moderată" și nu la fel de puternică între toate alimentele.
"Asocierea este determinată în principal de câteva subgrupuri", a spus el.
Legătura dintre alimenetle ultraprocesate și deces părea să fie redusă dacă dieta generală a unei persoane era sănătoasă, dar studiul a sugerat că a consuma cât mai puține alimente ultraprocesate posibil era probabil benefic pentru sănătatea pe termen lung.
"Datele noastre împreună sugerează că calitatea dietei are o influență predominantă asupra sănătății pe termen lung, în timp ce efectul suplimentar al prelucrării alimentelor este probabil limitat", au scris autorii studiului.
Studiul s-a întins pe 30 de ani
Pentru a face aceste constatări, cercetătorii de la mai multe universități au analizat datele existente despre peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din SUA. Participanții nu aveau antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet atunci când s-au înscris pentru a furniza informații despre sănătatea, dieta și obiceiurile lor de viață la fiecare doi ani, între 1986 și 2018.
De asemenea, cercetătorii au luat în considerare cât de mult au aderat dietele participanților la Indicele alternativ de alimentație sănătoasă, un sistem de evaluare care măsoară cât de nutritivă este dieta unei persoane și prezice riscul de a dezvolta boli cronice.