Când ne gândim la alimentele sănătoase pentru inimă, ne vin în minte peștele bogat în omega-3 sau fructele și legumele pline de antioxidanți. Substanțele nutritive din aceste alimente sunt cu siguranță importante pentru o inimă puternică și pentru sănătatea dumneavoastră.
Cardiologul David Sabgi spune, însă, că un nutrient despre care lumea, în general, crede că este dăunător inimii are, de fapt, un rol esențial în sănătatea cardiovasculară. Este vorba despre grăsimile nesaturate.
„Grăsimile nesaturate bune, precum grăsimile mononesaturate, pot ajuta la scăderea colesterolului rău (LDL), la creșterea colesterolului bun (HDL), la scăderea trigliceridelor și la scăderea tensiunii arteriale", a declarat cardiologul, conform unui articol al EatingWell.
Citește și: E bine sau nu să mâncăm în fața televizorului? Cum ne influențează obiceiurile alimentare
Sabgir explică faptul că grăsimile sănătoase sunt, de asemenea, părți importante ale dietei noastre, deoarece ajută organismul nostru să absoarbă substanțe nutritive cum ar fi vitaminele A, D, E și K. Din acest motiv, dacă nu consumați suficiente grăsimi, puteți prezenta simptome precum oboseală, piele uscată și imunitate slăbită.
Grăsimi saturate vs. grăsimi nesaturate
Diferența dintre grăsimile saturate și cele nesaturate este destul de simplă: grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei, în timp ce grăsimile nesaturate sunt lichide la temperatura camerei.
„Mulți pacienți s-ar putea să nu știe că există mai multe tipuri de grăsimi care se găsesc în alimente. Dar grăsimile nesaturate sunt o parte importantă a unei diete sănătoase".
Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei
Cu toate acestea, puteți încorpora în continuare grăsimile saturate în dietă, moderându-vă consumul zilnic.
Cele mai bune surse de grăsimi nesaturate
Există câteva surse pline de grăsimi nesaturate, iar Sabgir enumeră alegerile sale preferate.
„Unele exemple comune - și delicioase - de alimente cu grăsimi bune includ nucile, uleiul de măsline, semințele și ouăle", spune el. „Avocado este, de asemenea, un aliment cu beneficii pentru inimă. Este singurul fruct cu grăsimi bune, cu un nivel scăzut de zahăr și sodiu”.
Citește și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci înghețată zilnic. Avertismentul specialiștilor
„În plus față de sfaturile legate de nutriție, cum ar fi adăugarea mai multor grăsimi bune și fibre în dieta ta, o simplă plimbare și petrecerea timpului în natură sau cu prietenii pot face o mare diferență pentru sănătatea inimii tale", adaugă Sabgir.