Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Ce prefera să mănânce părintele Arsenie Boca?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.11.2024 - 18:02
Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop - Foto: Freepik/azerbaijan_stockers (imagine cu rol ilustrativ)
Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop - Foto: Freepik/azerbaijan_stockers (imagine cu rol ilustrativ)
Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop
Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop
Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop
Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop

Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Unul dintre locurile preferate de pelerinaj al românilor se mândrește și cu prepararea de bucate delicioase, ce te fac să nu simți lipsa proteinei animale, mai ales în lungile perioade de post, cum este și ce al Crăciunului.

SHARE

Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Cum acest preparat este preferatul multor români  - chiar dacă în varianta făcută cu carne - postul Crăciunului te poate face să încerci și stilul mănăstiresc. Și nu de oriunde, ci așa cum se gătesc ele la așezământul atât de legat de iubitului părinte Arsenie Boca.

Rețetă sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Ce prefera să mănânce părintele Arsenie Boca?

Prislopul e indisolubil legat de numele părintelui Arsenie Boca, unul dintre marii duhovnici și mărturisitori ai ortodoxiei românești.

Și-a început viaţa de monah în 1939, primind numele de Arsenie și devenind, ulterior, starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi, din 1948, al Mănăstirii Prislop, unde a rămas până în 1959, când autoritățile comuniste au dizolvat obștea monahală de aici.

Dar legătura părintelui cu Prislopul avea să se reînnoiască odată cu trecerea la cele sfinte a lui Arsenie Boca, la 28 noiembrie 1989, la Mănăstirea Sinaia, fiind înmormântat în Prislopul drag lui.

Citește și: Care este originea sarmalelor ? Cât sunt de românești? Ce țări își asumă inventarea lor?

Sigur că și părintele avea preferințe în ceea ce privea mâncarea, chiar dacă era mai mult decât cumpătat în această privință. Dar nu putea rezista uneia anume: supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi

Ea se prepară și în ziua de azi la Prislop, iar rețeta acesteia a ajuns, de curând, cunoscută și publicului larg. Mai jos, vă redăm această rețetă, așa cum a fost ea prezentată de ziarulring.ro.

Rețetă supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi:

Ingrediente:

- opt felii de pâine

- cinci lingurițe de ulei de măsline

- trei cartofi albi, mari

- trei căței de usturoi

- două cepe

- două ramuri de rozmarin

- un litru de supă de legume

- Sare, după gust

Mod de preparare:

Primul pas este spălarea legumelor, care se curăță apoi de coajă și se taie în cuburi potrivite. E foarte important să se pună la fiert cartofii preț de 10 minute.

Ceapa se taie cât mai mărunt. Se călește într-o oală în care s-a pus ulei la încins. În momentul în care s-a înmuiat îndeajuns se pune usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin.

Cartofii se scurg foarte bine de apa în care au fiert şi se adaugă în cratiță, peste ceapă şi usturoi.

Citește și: Care este cea mai ciudată mâncare de post? Cum se prepară „păpușile de dragavei”?

Se toarnă supa de legume caldă și se lasă pe aragaz la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge cuptorul.

Pâinea se taie și se unge cu ulei de măsline. Ulterior, se freacă cu usturoi şi rozmarin şi se pune la cuptor pentru 10 minute.

În clipa în care toate ingredientele sunt fierte se pune supa într-un blender și se pasează până se formează o pastă omogenă. Se servește caldă cu pâine prăjită.

Dar tot la Prislop se prepară și o minunăție de sarmale de post, care fac față cu brio gustulului oricărui obișnuit al sarmalelor gătite cu carne. Rețeta acestora o puteți citi mai jos, așa cum a fost publicată de a1.ro.

Rețetă sarmale de post ca la ca la Mănăstirea Prislop:

Ingrediente:

  • 1 varză murată mare;
  • 450 g ciuperci champignon
  • 1 morcov măricel – ras prin razatoarea fină;
  • 1 felie mică țelina rasă;
  • 1 ceapă mare tocată fin;
  • 130 g orez;
  • 300 ml suc de roșii;
  • 3 linguri pasta de roșii;
  • 1-3 frunze dafin;
  • 1 linguriță cimbru uscat;
  • 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt;
  • sare, piper proaspat macinat, boabe de piper;
  • 2 crenguțe de cimbru;
  • 1 praf oregano;
  • 2-3 linguri ulei;
  • apă fiartă.

Mod de preparare:

1) Se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi se pune jumătate din morcovul ras și se călesc împreună încă un minut. Peste ele se adaugă ciupercile tocate mărunt și se călesc până se înmoaie puțin.

2) Se adăugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc compoziția încă 1-2 minute.

3) Se ia frunza de varză în mână și se pune compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celălalt al frunzei.

4) Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când sunt puse la fiert.

Citește și: Părintele Cleopa, Dumitru Stăniloaie și Arsenie Boca vor fi canonizați. Ce a decis Sinodul BOR

5) Se taie câteva frunze de varză în fâșii subțiri - gen jullienne/julien - și se pun pe fundul oalei împreună cu restul de morcov râs și țelină rasă fin.

6) Se amestecă sucul cu pastă de roșii și se pune o treime din cantitate peste varză, apoi se aranjează sarmalele cu ciuperci și orez, plasând printre acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. 

7) Când se termină de aranjat sarmalele, se toarnă restul de suc de roșii. Se mai adaugă un rând de varză tăiată subțire și boabele de piper. Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.

8) Sarmalele de post mănăstirești se fierb în jur de 30 minute la foc mediu-mic, cu capacul pus și având grijă să completăm cu apă, dacă este nevoie.

Ulterior, firește, puteți prepara mămăliga și savurați sarmalele alături, eventual, de un ardei iute murat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te