Care este cea mai sănătoasă carne de gătit? Odinioară o caracteristică obișnuită a bucătăriei de pretutindeni, inclusiv din România, datorită rentabilității lor și a naturii lor bogate în nutrienți, organele de animale au fost încet înlocuite cu mușchi ori alte varietăți de carne mai slabă.
Cu toate acestea, ele continuă să joace un rol important în multe preparate, fiind considerate cea mai sănătoasă carne din bucătărie.
Care este cea mai sănătoasă carne de gătit? Conține numeroase minerale și vitamine benefice
Prin excluderea acestor cărnuri din mesele noastre, pierdem potențial o comoară de nutrienți.
Organele comestibile sunt adesea descrise ca fiind „extrem de nutritive”, conținând cantități mari de vitamine B, cum ar fi vitamina B12 și B9.
Cele mai frecvent consumate organe provin de la animale precum vacile, porcii, mieii, caprele, găinile și rațele. Aceste cărnuri sunt încărcate cu minerale, inclusiv fier, magneziu, seleniu și zinc, precum și cu vitaminele esențiale liposolubile A, D, E și K.
Citește și: Din ce sunt făcuți crenvurștii și cu ce afecțiuni te poți alege dacă îi consumi zilnic? Costă 10 lei
Clinica de obezitate din Londra a subliniat că unele dintre aceste minerale pot ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi, a anemiei, la întărirea sistemului imunitar și la vindecarea rănilor. În plus, sunt o sursă excelentă de proteine.
Într-o listă a celor mai nutritive alimente pentru oameni, organele de carne ocupă un loc important, alături de legumele cu frunze verde închis, pește, stridii, scoici și ouă, informează Surrey Live, conform express.co.uk.
O porție de rinichi de porc cu usturoi și mămăliguță e mai sănătoasă decât o friptură din mușchi sau ceafă - Foto: gustos.ro (cu rol ilustrativ)
Expertul în nutriție, Kathy W. Warwick, cu o experiență de 35 de ani în domeniul sănătății, a dezvăluit de ce organele de carne sunt o sursă puternică de nutriție.
„Profilul nutrițional al cărnii de organe variază ușor, în funcție de sursa animală și de tipul de organ. Dar majoritatea organelor sunt extrem de nutritive. De fapt, majoritatea sunt mai bogate în nutrienți decât carnea de mușchi.
Acestea sunt deosebit de bogate în vitamine B, cum ar fi vitamina B12 și acid folic. De asemenea, sunt bogate în minerale, inclusiv fier, magneziu, seleniu și zinc, și în vitamine liposolubile importante, cum ar fi vitaminele A, D, E și K.
În plus, organele de carne sunt o sursă excelentă de proteine. Mai mult, proteinele animale furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa eficient”, afirmă aceasta.
Citește și: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?
Cu toate acestea, este esențial să se țină seama de faptul că organele conțin o cantitate mai mare de colesterol decât carnea musculară mai slabă, indiferent de sursa animală.
Astfel, o porție de 100 de grame de creier de vită fiert conține 2.000 de miligrame de colesterol, în timp ce rinichii și ficatul conțin 716 miligrame și, respectiv, 381 miligrame, consumul zilnic recomandat de colesterol fiind de doar 300 miligrame.