Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar pentru a prepara cele mai bune sarmale în foi de varză murată trebuie să alegeți din timp rețeta pentru a ști exact ce trebuie să cumpărați. Dacă vă treziți, de exemplu, cu două zile înainte de Crăciun că aveți nevoie de afumătură s-ar putea să nu mai găsiți.
Rețeta de sarmale în foi de varză murată a lui Chef Cătălin Scărlătescu diferă puțin de rețeta de sarmale în foi de varză murată a lui Chef Sorin Bontea.
Sarmale în foi de varză murată, à la Chef Scărlătescu
Ingrediente:
- 4 kg de carne tocată de porc
- 500 g orez
- 2 kg ceapă
- 40 g piper
- 45 g sare
- o bucată de afumătură
- bulion
- frunze de varză murată
- cimbru
- foi de dafin
Mod de preparare:
Mai întâi, tocați mărunt ceapă, apoi o puneți într-o tigaie unde o lăsați să prindă o culoare ușor aurie, după care o lăsați câteva secunde la răcit.
Ceapa tocată, ușor aurie și puțin răcită o amestecați cu carne tocată, orez spălat în prealabil, cimbru sare și piper. Între timp, să aveți pregătite și foițele de varză murată.
Amestecați cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper.
Între timp, alegeți cele mai frumoase frunze de varză murată.
Împăturiți cu grijă conţinutul. După ce ați terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion.
”Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, explică Chef Scărlătescu, relatează redactia.ro.
Sarmale în foi de varză murată, à la Chef Bontea
Ingrediente:
- 2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe)
- 600 g carne tocată de porc și de vită (amestec)
- o jumătate de ceșcuță de orez
- 200 g ceapă
- ulei pentru prăjit
- costiță afumată
- 2-3 linguri de bulion
- 2-3 frunze de dafin
- cimbru
- mărar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă calduță sau se pun la desărat cu o oră înainte.
Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă.
Se adaugă orezul spălat în prealabil. Se lasă la foc mic două minute, amestecând continuu.
Punem carnea într-un caston mare, apoi adăugăm ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat.
Punem la acest amestec și o ceșcuță de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea.
Pentru culoare, unii pun în această compoziție și o lingură de bulion, eu nu, dar puteți pune dacă doriți. Dacă varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți în amestec (cât mai puțină), potrivit antena3.ro.
Frunzele de varză mai mici se opresc și se toacă solzișori, care se presară pe fundul cratiței. Peste ele se așază sarmalele și costița – un rând de sarmale, unul de costiță.
Ultimul strat va fi de varză tocată. Peste toate acestea se toarnă bulionul amestecat cu un pic de apă, frunzele de dafin și câteva boabe de piper.
Se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când, se mai completează cu apă și se învârte oala, ca să nu se lipească sarmalele, relatează deprahova.ro.