Care este cea mai ciudată mâncare de post? Cum se prepară „păpușile de dragavei”? Bucătăria românească este plină nu doar de rețete tradiționale cu carne, ci și de preparate pentru zilele de post - și nu numai - așa cum este perioada ce precede Crăciunul.
Care este cea mai ciudată mâncare de post? Cum se prepară „păpușile de dragavei”?
Printre toate acste rețete de post, care pot fi consumate, firește, de cei care nu agreează carnea, în oriare altă zi, se numără și una cu nume ciudat, ce pare scoborâtă din meniul dacilor sau al unor strămoși chiar mai îndepărtați.
Rețeta ei se regăsește în cunoscuta carte „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” a regretatului scriitor, jurnalist și realizator tv, expert în ale gastronomiei, Radu Anton Roman.
Numele preparatului sună într-un fel ritualic, „păpuși de dragovei”, ea impresionându-l, de altfel, pe Radu Anton Roman prin aerul ei de vechime ce se pierde în timpuri imemoriale.
Citește și: Mâncarea perfectă pe care să o gătești în Postul Crăciunului. Ține de foame și te ajută să slăbești
Mâncare „ciudată, neaşteptată, elementară”, spune Radu Anton Roman despre „păpuşile de dragavei”, înscrisă de el în capitolul consacrat mâncărurilor olteneşti, scrie radiounirea.ro.
Dar ce e dragaveiul, de fapt? Conform oricărui dicționar, este vorba de o plantă erbacee perenă, cu tulpina înaltă, cu flori mici, verzui, cu frunze dințate, lungi si înguste, comestibile.
Dragaveiul - sau ștevia creață - este folosit și pe post de îndulcitor natural, în locul zaharinei - Foto: naturplant.ro
Poartă mai multe denumiri, în afară de cea de dragvei, altfel că o întâlnim și sub numele de ștevie creață, crestățea, hrenuț, limba-boului, hrenuț, măcrișul calului, sceavă sau stegie.
Citește și: Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?
Cum se fac „păpușile de dragavei? Mai mult decât simplu, cu condiția să aveți deja în casă planta respectivă: se leagă mănunchiuri de ştevie, se frig pe grătar, se curăţă de frunzele arse de la exterior, li se dă gust cu ardei iute tocat şi o zeamă de oţet amestecat cu apă şi sare şi se mănâncă.
Ce mâncare de post se face din ștevia creață?
Dacă am elimina ardeiul iute şi grătarul – adaosuri istorice mai recente – ar rămâne o mâncare primitivă, ce-ar evoca o epocă străveche a istoriei şi a gătitului.
Dar ca să nu rămânem, poate, încă înfometați după aceste „păpușele” - nume dat de forma pe care o iau mănunchiurile de dragavei - vă propunem și o rețetă mai consistentă, chiar dacă este tot de post. Este vorba de ghiveciul de legume, în varianta prezentată pe site-ul culinary.ro.
Ingrediente ghiveci de legume (3 porții):
- 1 ceapă galbenă mare;
- 4 centimetri de praz;
- 100 de grame de conopidă;
- 1 vânătă mică;
- 1 dovlecel;
- 2 cartofi mici;
- 1 ardei capia;
- 2 rosii medii sau 100 de grame de roșii cherry;
- 200 de ml de suc de rosii;
- 2 foi de dafin;
- 2 cuișoare;
- 1 linguriță de cimbru;
- 2–3 lingurițe de sare;
- 1 linguriță de piper.
Mod de preparare:
1) Spălăm toate legumele bine, bine și curățăm cartofii. Tăiem legumele cubulețe mici de 1 centimetru (sau chiar 8 milimetri, dar nu are sens să cari ruleta prin bucătărie). Conopida se desparte în florete micuțe.
2) Ceapa se toacă mărunt, la fel și prazul. Usturoiul se zdrobește cu presa, sau se toacă mărunt cu cuțitul.
Citește și: Rețetă de sezon. Cum faci ardei iuți murați? Ce beneficii pentru sănătate au delicioasele legume?
3) Într-un ceaunel sau o oală de 3 litri se adaugă 3 linguri de ulei. Când uleiul este încins, se micșorează flacăra cât de mult și se adaugă ceapa împreună cu chimenul și un praf de sare. Se călesc timp de 3-4 minute.
4) Se adaugă prazul și ardeiul capia și se călesc împreună cu ceapa încă 4-5 minute la foc mic. La final se adaugă usturoiul și se amestecă.
5) Se adaugă vinetele. Se acoperă parțial oala se lasă să se gătească, ușor, preț de 5 minute.
6) Se adaugă foaia de dafin, cuișoarele, cimbrul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se mai lasă totul să fiarbă la foc mărunt încă 5 minute.
7) Dacă lichidul legumelor scade foarte mult în acest timp, adaugă câte 50 de ml de apă și lasă să se gătească în continuare.
8) Adăugăm cartofii, floretele de conopidă și roșiile. Amestecăm bine și adăugăm și sucul de roșii. Lăsăm totul să fiarbă 7-8 minute.
9) După acest timp adăugăm dovleceii pe care îi mai lăsăm să fiarbă împreună cu celelalte legume preț de 4, maxim 5 minute. Verificăm cartofii, iar dacă sunt fierți, oprim focul.
10) Se servește cald sau rece alături de pâine sau o porție de orez basmati.